flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Криваве вбивство в кафе міста Лубен: підозрюваного взято під варту

10 грудня 2019, 16:27

Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області задовольнила клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині).

Так, за матеріалами досудового розслідування встановлено, що 06 грудня 2019 близько восьмої години вечора підозрюваний, прийшов до місцевого кафе, де вживав алкогольні напої. 07 грудня 2019 року близько першої години ночі під час відпочинку та вживання алкогольних напоїв між підозрюваним та іншим чоловіком виник конфлікт. В цей час на фоні раптово виниклих неприязних відносин підозрюваний дістав з кишені ніж та взявши його за рукоятку правою рукою умисно наніс удар лезом ножа у ділянку шиї, чим спричинив потерпілому чоловіку тілесне ушкодження: колото-різану рану шиї з ушкодженням кровоносних судин, після отримання якого він відразу помер.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено наявність обґрунтованої підозри, підтвердженням чого є досліджені в судовому засіданні: протокол затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, протокол обшуку, протоколи допиту свідків, протокол огляду, повідомлення про підозру, протокол допиту підозрюваного, протокол проведення слідчого експерименту. Крім цього підозрюваний не одружений, утриманців немає, не працюючий, підозрюється у вчиненні умисного особливо тяжкого злочину, санкція за скоєння якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до п’ятнадцяти років. Чоловік має слабкі соціальні зв’язки, був неодноразово судимим, в тому числі і за злочини проти життя та здоров’я,   та знаходячись на волі, через усвідомлення можливості втрати свободи на тривалий строк зможе ухилитися від слідства та суду, змінювати місце проживання, залишити  територію області не повідомивши про це слідчого, прокурора та суд в залежності від стадії досудового розслідування, що унеможливить своєчасне виконання процесуальних рішень, проведення слідчих дій та призначення йому законного покарання за скоєний злочин.

Вказане свідчить про те, що існують ризики, які дають підстави вважати, що підозрюваний матиме можливість переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Судом також взято до уваги ту обставину, що підозрюваний має захворювання, пов’язані із захистом Батьківщини, однак сукупність інших обставин дозволяє зробити висновок про відсутність підстав для обрання стосовно підозрюваного більш м’якого запобіжного заходу.

А тому суд застосував до чоловіка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 2 місяці, тобто до 05 лютого 2020 року.

Розмір застави слідчим суддею не визначено, оскільки даний злочин спричинив загибель людини.

Звернемо увагу, що ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом 5 днів безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

 

Прес-служба суду