flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відсторонив від посади директора Лубенського колективного учбово-виробничого підприємства Полтавського учбово-виробничого об’єднання Українського товариства сліпих

24 жовтня 2019, 16:53

      Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області частково задовольнив клопотання слідчого про відсторонення від посади директора Лубенського колективного учбово-виробничого підприємства Полтавського учбово-виробничого об’єднання Українського товариства сліпих (далі Лубенське КУВП ПУВО УТОС), який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 191 Кримінального кодексу України (Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем).

      Так, за матеріалами досудового розслідування встановлено, що 8 травня 2019 року підозрюваний, обіймаючи посаду директора Лубенського КУВП ПУВО УТОС, з метою привласнення та подальшої реалізації пристроїв для закупорювання скляних банок металевими кришками «Закаточна машинка полу автоматична МЗП 1-1» ПрАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин», усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно та достовірно знаючи, що пристрої для закупорювання скляних банок металевими кришками «Закаточна машинка полу автоматична МЗП 1-1» ПрАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин» йому не належать - надав вказівку працівникам Лубенського КУВП ПУВО УТОС завантажити до службового автомобіля 768 одиниць, зібраних та упакованих до картонних коробок, пристроїв для закупорювання скляних банок металевими кришками «Закаточна машинка полу автоматична МЗП 1-1» ПрАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин», вартість яких становить 153 тисячі 600 гривень, які вивезені невстановленими особами в невідомому напрямку.

      У судовому засіданні слідчий та прокурор вимоги клопотання підтримали.

      Зазначимо, що підозрюваний та його захисник проти задоволення клопотання заперечували та просили в його задоволенні відмовити посилаючись на необґрунтованість підозри та відсутність ризиків. Підозрюваний зокрема вказав, що ні на кого з свідків він не тиснув, ніяких вказівок їм не давав, в тому числі щодо знищення паперових носіїв інформації. Договором купівлі-продажу реалізація ключів не оформлена. Йому за всі порушення оголошено догану.

      Слідчим суддею встановлено, що надані слідчим матеріали кримінального провадження свідчать про наявність достатніх підстав на даному етапі досудового розслідування вважати висунуту чоловіку підозру обґрунтованою. В даному випадку стороною обвинувачення доведено, що підозрюваний, перебуваючи на займаній посаді, може негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду шляхом впливу незаконними засобами на учасників кримінального провадження, має можливість знищити та підробити документи і речі, які зберігаються за місцем його роботи, що зможе зашкодити повному, об’єктивному, всебічному та неупередженому досудовому розслідуванню.

      За переконанням слідчого судді, без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як відсторонення підозрюваного від посади директора Лубенського КУВП ПУВО УТОС у даному кримінальному провадженні неможливо забезпечити швидке, повне та неупереджене досудове розслідування, а тому потреби досудового розслідування виправдовують саме такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного.

      Разом з тим, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для відсторонення чоловіка від посади директора Лубенського КУВП ПУВО УТОС, але в межах строку проведення досудового розслідування. Оскільки, відповідно до норм чинного Кримінального процесуального кодексу України відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено.

      А тому суд відсторонив підозрюваного  від посади директора Лубенського колективного учбово-виробничого підприємства Полтавського учбово-виробничого об’єднання Українського товариства сліпих в межах строку досудового розслідування тобто з 18.10.2019 року до 15.12.2019 року включно.

      Потрібно також вказати, що в межах цього кримінального провадження слідчим суддею було відмовлено в задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно директора Лубенського КУВП ПУВО УТОС та застосовано до нього запобіжний захід у виді особистого зобов’язання.

      Звернемо увагу, що ухвала слідчого судді може бути оскаржена, шляхом подачі на неї апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п'яти днів з дня її оголошення.

 

      Довідка:

               http://reyestr.court.gov.ua/Review/85061101                                                   

               http://reyestr.court.gov.ua/Review/85094047

 

      Прес-служба суду