flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До шести років позбавлення волі засуджено молодого чоловіка за нанесення умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого

20 грудня 2018, 11:20

      Лубенським міськрайонним судом Полтавської області винесено вирок відносно громадянина, який обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті сто двадцять два Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя у момент заподіяння, що спричинило смерть потерпілого).

      Так, згідно вироку суду, обвинувачений влітку 2018 року у нічний час перебуваючи у приміщенні розважального закладу «Абріколь», усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, умисно наніс не менше трьох ударів руками, стиснутими у кулак в обличчя та голову потерпілого спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження, від отриманих яких потерпілий помер на місці вчинення злочину.

      Згідно висновку судово-медичного експерта смерть останнього настала внаслідок тупої черепно-мозкової травми, яка супроводжувалася переломом кісток лицевого відділу черепа, крововиливами під оболонки та в речовину головного мозку, довгастого мозку, стовбуру та мозочку.

      Обвинувачений вину визнав повністю та має бажання відшкодовувати шкоду матері потерпілого. У вчиненому розкаявся, засуджує свій вчинок, оскільки не хотів настання таких тяжких наслідків.

      Слід також вказати, що суд не задовольнив клопотання адвоката потерпілої сторони про зміну правової кваліфікації з ч.2 ст. 121 на п.7 ч.2 ст. 115 КК України (з умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя у момент заподіяння, що спричинило смерть потерпілого на умисне вбивство з хуліганських мотивів) оскільки, як зазначено у вироку: «Умислу на вбивство з хуліганських мотивів обвинувачений не мав, оскільки вказане не доведено об’єктивними та беззаперечними доказами, що позбавляє суд можливості змінити доведену у суді кваліфікацію на іншу. До такої думки суд дійшов з урахуванням способу, знаряддя злочину, кількості і локалізації тілесних ушкоджень, причин припинення неправомірних дій обвинуваченого, поведінку його та потерпілого, що передували вказаній події».

      Суд з урахуванням особи обвинуваченого, який характеризується позитивно, наявність декількох пом’якшуючих вину обставин, відсутність обтяжуючих вину обставин, призначив основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини Кримінального кодексу України та призначив покарання обвинуваченому у вигляді шести років позбавлення волі. 

      Суд стягнув з обвинуваченого на користь потерпілої матеріальну шкоду у розмірі 123 198 грн. 84 коп. та моральну шкоду у розмірі 300 000 грн.

      Звернемо увагу, що вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Апеляційного суду Полтавської області через Лубенський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня його проголошення, з повним текстом вироку можна ознайомитися на Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

      За повідомленням прес-служби суду