flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До підозрюваного в умисному вбивстві слідчим суддею застосовано домашній арешт

04 вересня 2018, 10:59

     03 вересня 2018 року слідчим суддею Лубенського міськрайонного суду Полтавської області розглянуто клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою до чоловіка, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство).

    Так, чоловіка підозрюють в тому, що 01.09.2018 року близько 01.00 години ночі, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, на ґрунті особистих неприязних відносин, він, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, дерев’яною палицею умисно наніс близько 10 ударів по різним частинам тіла своїй співмешканці, з яких близько 5 по голові. Після падіння потерпілої на підлогу, підозрюваний продовжив наносити  удари палицею по спині та голові жінки.  Удари, вказаною палицею наносив до тих пір, доки вона не перестала розмовляти. Потерпіла залишилася лежати на підлозі у кімнаті будинку, де в подальшому від отриманих тілесних ушкоджень померла на місці події.

      Дослідивши та проаналізувавши отримані матеріали, суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого частково, оскільки не є доведеним, що підозрюваний може переховуватись від слідства та суду, впливати на свідків, які ще не допитані. За матеріалами клопотання,  суду надано характеристику на підозрюваного, яка характеризує підозрюваного, як особу, яка зловживає алкоголем, але із сусідами має добросусідські відносини. Інформації про наявність судимостей, матеріали клопотання не містять. Інших негативних даних на підозрюваного не наведено. Під час розгляду клопотання суд переконався, що з моменту свого народження підозрюваний не відлучався із зареєстрованого місця проживання. За даними матеріалів, що додані до клопотання,  сестра потерпілої характеризує свою сестру з негативного боку, як особу, яка зловживає алкоголем. Під час розгляду клопотання у суді, суд переконався, що підозрюваний має такі вади здоров’я, які перешкоджають йому вільно пересуватися, оскільки з дитинства є інвалідом 2 групи. Через відсутність коштів, окрім отриманої пенсії у розмірі 1400 грн. на місяць, можливості покинути місце свого проживання  підозрюваним для суду є сумнівним. Під час розгляду клопотання підозрюваний розповів про обставини вчинення кримінального правопорушення та вказав, що саме поведінка потерпілої спровокувала його на такі неправомірні дії, що не спростовано стороною обвинувачення у судовому засіданні. Повідомлення працівників поліції та швидкої допомоги про причетність підозрюваного до вчинення даного злочину, самим підозрюваним,  не може свідчити про  бажання підозрюваного перешкоджати досудовому розслідуванню по даному кримінальному провадженню. Сама тяжкість вчиненого злочину не може слугувати підставою для обрання самого суворого запобіжного заходу.  А тому суд вирішив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у виді домашнього арешту.

 

Прес-служба суду