flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловіка виправдано судом у зв'язку з недоведеністю його вини у вчиненому злочині

11 травня 2018, 09:48

            10 травня 2018 року суддею Лубенського міськрайонного суду Полтавської області ухвалено виправдувальний вирок щодо обвинуваченого у нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що призвело до смерті потерпілого.

            Органами досудового розслідування чоловік обвинувачувався в заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, тобто у вчиненні злочину передбаченого ч.2  ст. 121 КК України. 

            Ухвалюючи вирок, суддя зазначив: "Фактично обвинувачення ґрунтується лише на "поясненнях" самого обвинуваченого, які через призму кримінально-процесуального законодавства взагалі є недопустимим та неналежним доказом.

Стороною обвинувачення не надано суду будь-яких доказів, які б свідчили про причетність обвинуваченого до інкримінованого йому злочину зокрема: покази свідків, які були б очевидцями злочину і дали б свідчення про те, що обвинувачений умисно наніс потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, що спричинило смерть останнього. Навпаки, всі свідки  сторони обвинувачення заявили про те, що вони не бачили, щоб обвинувачений наносив які-небудь тілесні ушкодження потерпілому. Досудовим слідством не встановлено та стороною обвинувачення взагалі не доведено в суді конкретне місце, механізм, спосіб нанесення тілесних ушкоджень та особу, яка нанесла тілесні ушкодження потерпілому.

            Суд зазначає, що презумпція невинуватості є одним із основних принципів сучасного кримінального провадження. Вказане положення закріплено в п.2 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, в якій зазначено, що кожен обвинувачений в скоєнні кримінального правопорушення вважається невинним, до тих пір поки його винність не буде встановлена в законному порядку.

                Обвинувальний вирок не може ґрунтуватись на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватістю особи у вчиненні кримінального правопорушення."

            Звернемо увагу, що вирок суду не набрав чинності і може бути оскаржений до Апеляційного суду Полтавської області через Лубенський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

            З повним текстом вироку можна ознайомитися на Єдиному державному реєстрі судових рішень за №539/688/15-к.

Прес-служба суду