flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Притягнуто головного лікаря КП "Лубенський районний центр ПМСД" до адміністративної відповідальності за неправомірну відмову в наданні публічної інформації

16 квітня 2018, 11:10

         13 квітня 2018 року Лубенський міськрайонний суд Полтавської області визнав винним головного лікаря КП "Лубенський районний центр ПМСД" у скоєнні адміністративного правопорушення за ч. 2 ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме порушення права на інформацію та права на звернення.

         Так, згідно постанови суду, на підставі ЗУ «Про доступ до публічної інформації» потерпіла громадянка У. звернулась до КНП «Лубенський районний центр ПМСД» із запитом від 10.01.2018 р. щодо надання копії розрахункових відомостей по нарахуванню заробітної плати працівникам КНП «Лубенський районний центр ПМСД» у період з січня по грудень 2017 року. Листом від 15.01.2018 р. № 01-46/15 за підписом головного лікаря потерпілій було повідомлено, що центр було створено у липні 2017 року. У наданні запитуваної інформації за період з липня по грудень 2017 року було відмовлено у зв'язку з тим, що така інформація є конфіденційною та може бути надана лише за згодою працівників КНП «Лубенський районний центр ПМСД».           

         В постанові суду зазначено, що обробка персональних даних працівників КНП «Лубенський районний центр ПМСД», зокрема, їх поширення здійснюється відповідно до закону і, відповідно, не вимагає на це згоди суб’єкта персональних даних.

         Таким чином, інформація про прізвища, ім’я та по батькові працівників центру, які отримали заробітну плату за рахунок бюджетних коштів, є відкритою, а доступ до неї може бути обмежено лише в інтересах національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину з дотриманням пунктів 2 та 3 частини другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

         Крім цього, наявність в документі інформації з обмеженим доступом не є підставою для відмови у його наданні або його оприлюдненні.

         Так, частиною сьомою статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачається, що обмеженню підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. У такому випадку копія документа повинна надаватись у звичайному порядку, при цьому інформація, доступ до якої обмежено (наприклад, реєстраційний номер облікової картки платника податків), вилучається будь-яким способом на вибір розпорядника інформації.

         Зазначимо, що в судове засідання правопорушник не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 

         Враховуючи  характер  вчиненого  правопорушення, особу порушника, ступінь  його вини, суд притягнув правопорушника до адміністративної відповідальності у  вигляді  штрафу у розмірі 425 (чотириста двадцять п'ять) гривень на користь держави.

         Звернемо увагу, що постанова суду не набрала законної сили та може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її винесення до Апеляційного суду Полтавської області, з повним текстом постанови можна ознайомитися на Єдиному державному реєстрі судових рішень, справа №539/840/18.

 

         Прес-служба суду