flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом взято під варту подружжя, яке підозрюється у виготовленні, зберіганні, перевезенні та збуті наркотиків

19 квітня 2019, 15:05

Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області задовольнила частково два клопотання слідчого про застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою підозрюваним - чоловіку та жінці у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечних наркотичних засобів, вчинених за першим епізодом за попередньою змовою групою осіб, а за другим повторно, за попередньою змовою групою осіб).

Так, за матеріалами досудового розслідування правоохоронці зафіксували виготовлення подружжям при невстановлених слідством обставинах наркотиків з метою збуту та два факти незаконного збуту подружжям наркотиків на автошляху Київ-Харків-Довжанський іншим особам.

У судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали, вважають, що існують ризики, що вказані особи може ухилитися від слідства, впливати на свідків, матимуть можливість переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

 Зазначимо, що підозрювані та їх захисники прохали клопотання відхилити та застосувати більш м’які запобіжні заходи у вигляді домашніх арештів кожному з подружжя.

В ході розгляду даних клопотань слідчим суддею встановлено, що подані стороною обвинувачення докази свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні подружжям кримінального правопорушення, наявність можливості переховуватися від органів досудового розслідування та/ або суду, впливати на свідків у кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею при вирішенні клопотання відносно чоловіка враховано те, що він обґрунтовано підозрюються у вчиненні тяжкого злочину, за яке передбачено покарання від 6 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У судовому засіданні підтверджено, що підозрюваний визнав свою причетність до вчинення вказаного кримінального правопорушення, пояснив, що кошти, які було отримано від реалізації наркотичної речовини ним та його дружиною використовувались для забезпечення інтересів сім’ї та покращення стану здоров’я. Суд вважає, що наявність вищої юридичної освіти у підозрюваного, служба у правоохоронних органах на посаді оперуповноваженого карного розшуку протягом 14 років, слугує підставою для обрання запобіжного заходу саме такого на якому наполягає слідчий, оскільки професійні навички підозрюваного можуть сприяти переховуватися від органів досудового розслідування та/ або суду, впливати на свідків у кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею при вирішенні клопотання відносно жінки враховано те, що вона обґрунтовано підозрюються у вчиненні тяжкого злочину, за яке передбачено покарання від 6 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Під час розгляду клопотання судом не досліджувалося питання вини підозрюваної, лише чітко встановлено, що жінка обґрунтовано підозрюється у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень. Слідчий переконав суд, що характеризуючі дані на підозрювану свідчать про її обізнаність у діях, які вчинялись іншим підозрюваним щодо обігу наркотичних речовин, активні дії з боку підозрюваної по обом епізодам збуту наркотичних засобів, щодо передачі наркотичної речовини іншій особі та отриманні коштів від вказаного збуту, не можуть бути залишені поза увагою суду при розгляді вказаного клопотання. Остаточна кваліфікація дії підозрюваної буте сформульована слідчим у подальшому та встановлено роль кожної особи у вчиненні злочину, що не є визначальним на етапі розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу.

А тому суд застосував до кожного з підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб.

При цьому у задоволенні клопотань щодо розміру застави у виді 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб слідчий суддя відмовила та визначила розмір застави у виді 70 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 134 тисячі 470 гривень кожному з подружжя.

Потрібно також вказати, що в межах цього кримінального провадження слідчим суддею задоволено клопотання про арешт майна підозрюваних - автомобіль та три домоволодіння.

Звернемо увагу, що ухвали слідчого судді за результатами розгляду даних клопотань можуть бути оскаржені сторонами в апеляційному порядку протягом 5 (п’яти) днів з моменту їх проголошення.

 

Довідка:     http://reyestr.court.gov.ua/Review/81221251

                  http://reyestr.court.gov.ua/Review/81221395 

         Прес-служба суду