flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено правила етичної поведінки держслужбовців

22 вересня 2016, 15:32

Національне агентство України з питань державної служби наказом від 5 серпня 2016 року № 158 затвердив Загальні правила етичної поведінки державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.

Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування в своїй діяльності должнв дотримуватися етичних правил і діяти тільки на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою.

У разі виникнення у держслужбовцясумнівів в законності отриманого для виконання наказу (розпорядження), доручення керівника він повинен вимагати його письмового підтвердження , після отримання якого він зобов'язаний виконати такий наказ (розпорядження), доручення (крім явно злочинного). Одночасно з виконанням такого наказу держслужбовець зобов'язаний в письмовій формі повідомити про нього керівнику вищого рівня або органу вищого рівня.

У разі отримання для виконання наказу (розпорядження), доручення, які держслужбовець вважаєнезаконними або становлять загрозу охоронюваним законом правам, свободам чи інтересам окремих громадян, юридичних осіб, державним або суспільним інтересам, він повинен негайно в письмовій формі повідомити про це керівнику органу, в якому він працює.

Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування повинні дбати про авторитет державної служби і служби в органах місцевого самоврядування, а також про позитивної репутації державних органів і органів місцевого самоврядування, включаючи дотримання правил етикету, належного зовнішнього вигляду, забезпечення високої якості роботи, встановленого внутрішнього службового розпорядку.

також вони повинні поважати народні звичаї і національні традиції, з повагою ставитися до державних символів України, використовувати державну мову при виконанні своїх посадових обов'язків, не допускати дискримінації державної мови.

Одяг держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування повинен бути офіційно-ділового стилю і відповідати загальноприйнятим вимогам пристойності.