flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні хочуть запровадити електронний суд

27 вересня 2016, 15:18
В Україні хочуть започаткувати електронне правосуддя.
Відповідний законопроект під номером №5073 зареєстрований у Верховній Раді. Його автор – депутат від Народного фронту Ігор Алексєєв.
Відповідно до документу громадяни зможуть звертатися до суду в електронній формі у разі грошової заборгованості у приватно-правових відносинах.
В електронному режимі людина дає відповіді на запитання, як в анкеті на візу. Система автоматично формує судовий наказ на основі даних, які ввів стягувач. Це перенаправляється боржнику. Якщо від нього немає заперечень, суддя переглядає і ставить підпис. Тоді судовий наказ достатньо роздрукувати і подати до виконавчої служби", – розповідає в ефірі Громадського радіо Роман Куйбіда, експерт Центру політико-правових реформ.
"Якщо боржник зареєстрований у цій системі, до нього надійде електронне повідомлення. Якщо ні – поштою. Боржник обере сам, чи в подальшому він комунікуватиме з судом електронною поштою чи звичайною", – додає він.
Передбачається скасування електронного наказу із роз'ясненням стягувачу його права звернутись з цими самими вимогами до суду в загальному порядку (у разі надходження від боржника протягом встановленого строку заперечень).
Відповідно до пояснювальної записки законопроекту, використання такої процедури не є обов'язковою. Заявник має право вимагати вирішити його справу в порядку позовного провадження.
На думку автора законопроекту, запровадження електронного правосуддя заощадить ресурси з боку платників податків та сторін судового процесу.
Роман Куйбіда вважає, що систему електронного правосуддя достатньо запровадити в одному суді. Він посилається на досвід Польщі, де в Любліні працює такий суд з 4 січня 2010 року.
"Це порівняно невеликі витрати, але від цього великі вигоди. Звернутися електронною поштою можна з усієї країни", – коментує експерт.
За його словами, над зверненнями у польському суді працюють 122 людини. 10 з них судді, а інші – працівники апарату.
У пояснювальній записці документу йдеться, що за 5 останніх років роботи електронний суд розглянув 1,8 млн справ. 
"Лише судовий збір за цей період склав 140 мільйонів євро. А для заявників це значно менша сума, ніж довелося б їм сплатити, звертаючись до суду у загальному порядку", – розповідає Роман Куйбіда.
За попередньою інформацією, такий суд хотіли запровадити в Броварах, оскільки у столиці суди перевантажені.
Подібний законопроект навесні цього року вносив президент України Петро Порошенко, однак для його підтримки не знайшлось відповідної кількості голосів. Роман Куйбіда сподівається, що цього року документ ухвалять.