flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

10 років позбавлення волі отримав чоловік за вчинення тяжкого злочину

17 червня 2020, 16:17

            Суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області засудила чоловіка до десяти років позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину, передбаченого частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України. Чоловік визнаний винним у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого в одному із домогосподарств міста Лубен.

            Слід зазначити, що обвинувачений свою вину у вчиненні злочину визнав повністю. Пояснив, що прибув до домогосподарства з двома іншими чоловіками з метою перевірки того хто там проживає та був в нетверезому стані. Під час розмови з потерпілим почав наносити йому тілесні ушкодження доки той не втратив свідомість.

            Вирішуючи питання про вид та міру покарання обвинуваченому, суд врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винуватого та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання. Так, обвинуваченим вчинено злочин, який віднесений до категорії тяжких злочинів, він раніше неодноразово судимий, вчинив злочин через 1,5 місяці після закінчення  строку умовно – дострокового  звільнення  за вчинення попереднього злочину, офіційно не працює, на обліках у лікаря-нарколога та невропатолога не перебуває,  за місцем проживання характеризується посередньо.

            Обставиною, що пом'якшує покарання обвинуваченого суд визнав активне сприяння розкриттю злочину. В той же час, зважуючи на особливості даного конкретного  злочину і обставини його вчинення, суд прийшов до висновку, що чоловік хоча й визнавав свою провину у пред'явленому йому обвинуваченні та давав показання щодо обставин вчинення злочину, але щиро не розкаявся, оскільки його поведінка в судовому засіданні при допиті стороною обвинувачення, потерпілими, судом, в тому числі неможливість пояснити, що саме стало приводом для нанесення потерпілому тілесних ушкоджень,  не свідчила про критичну оцінку засудженим вчиненого ним злочину та будь-якого жалю з приводу вчиненого. Слова обвинуваченого про те, що він кається є лише намаганням пом’якшити покарання. Обставиною, що обтяжує покарання суд визнав вчинення злочину в стані алкогольного сп'яніння.  

            Звернемо увагу, що вирок може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду  через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області з урахуванням положень ч. 2 ст. 394 КПК України протягом 30 днів з дня його проголошення, а обвинуваченим, що перебуває під вартою, – протягом 30 днів з моменту одержання ним копії вироку.

 

            Примітка: частина 2 статті 121 Кримінально кодексу України вказує, що умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

 

            Довідка: http://reyestr.court.gov.ua/Review/89796985

            

            Прес-служба суду