flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двох неповнолітніх притягнуто до адміністративної відповідальності судом за вчинення дрібного хуліганства

06 вересня 2019, 15:34

Судді Лубенського міськрайонного суду Полтавської області сьогодні розглянули два матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності двох неповнолітніх осіб та  визнали їх винними у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян).

Так, з матеріалів справ вбачається, що 26 серпня 2019 року близько 19 години неповнолітні, перебуваючи у громадському місці біля парку ім. Донченка, виражалися нецензурною лайкою у бік чоловіка, принижували своїми діями честь та гідність останнього, погрожували фізичною розправою, на зауваження не реагували.

Зазначимо, що в судовому засіданні один з  неповнолітніх правопорушників  вину визнав частково, пояснив, що дійсно в цей час перебував з компанією в дитячому парку, вони підійшли до потерпілого чоловіка та попросили у нього закурити. На що останній грубо відмовив у проханні, тим самим спровокувавши конфлікт. При цьому визнав, що виражався нецензурною лайкою та замахувався на потерпілого. Батько ж неповнолітнього вважає, що потерпілий сам спровокував сина на такі дії.

Як вказано в постанові судді, інший неповнолітній свою вину визнав, пояснив, що дійсно перебував з товаришем біля парку ім. Донченка та виражався нецензурною лайкою у бік потерпілого, погрожував йому.  

Відповідно до частини 2 статті 13 Кодексу України про адміністративні правопорушення,  у разі вчинення особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років адміністративного правопорушення передбаченого статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах.

Вирішуючи питання про накладення адміністративного стягнення на неповнолітніх за вчинення ними адміністративних правопорушень, дотримуючись принципу співвідношення між тяжкістю вчиненого адміністративного правопорушення та заходом державного примусу, особу правопорушника, відсутність обтяжуючих та пом'якшуючих відповідальність обставин, суд вважає за необхідне та достатнє для виховання неповнолітніх осіб, запобігання вчинення нових правопорушень застосувати до обох неповнолітніх правопорушників адміністративне стягнення, в межах санкції статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у виді штрафу у розмірі 119 (сто дев’ятнадцять) гривень на користь держави та сплатити по 384 гривні 20 копійок судового збору кожному.

 Звернемо увагу, що постанови суддів можуть бути оскаржені до Полтавського апеляційного суду в десятиденний термін.

 

Прес-служба суду