flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд застосував взяття під варту відносно чоловіка, який підозрюється у вчиненні вбивства своєї співмешканки

22 березня 2019, 14:51

         Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області задовольнив клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині).

         Відповідно до матеріалів клопотання, чоловік підозрюється в тому, що він 20.03.2019 року разом зі своєю співмешканкою знаходився у домогосподарстві за місцем їх спільного проживання, де вони разом вживали алкогольні напої. Під час спільного вживання алкогольних напоїв між ним та його співмешканкою виник конфлікт на ґрунті особистих неприязних відносин, у ході якого у підозрюваного виник умисел на вбивство. Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на вбивство, він умисно завдав жінці чисельних ударів кулаками у ділянку голови, тулубу та кінцівок, чим спричинив їй тілесні ушкодження, після цього шляхом здавлювання шиї задушив її.

         В судовому засіданні прокурор та слідчий просили задовольнити клопотання і застосувати до підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою.Сам підозрюваний не заперечував проти обрання саме такого запобіжного заходу. Його захисник просив обрати чоловіку домашній арешт.

         Зазначимо, що слідчим суддею при вирішенні даного клопотання на виконання приписів статті 178 Кримінального процесуального кодексу України в сукупності оцінювалися наступні обставини: чоловік підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, вчиненого із застосуванням насильства, раніше судимий за вчинення умисного тяжкого злочину, передбаченого частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України, має не зняту та не погашену судимість, під час умовно-дострокового звільнення, перебуваючи під цілодобовим домашнім арештом за підозрою у вчиненні тяжкого злочину, повторно вчинив умисний особливо тяжкий злочин, санкція за скоєння якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до п’ятнадцяти років; докази про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення є вагомими; є особою працездатного віку, офіційно не працює, утриманців не має,  відсутні міцні соціальні зв’язки в місці його проживання.

         А тому суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб.

         З огляду на те, що чоловік підозрюються у злочині, вчиненому із застосуванням насильства, слідчий суддя вважає, що підстави для визначення розміру застави відсутні.

         Звернемо увагу, що ухвала слідчого судді за результатами розгляду даного клопотання може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку протягом 5 (п’яти) днів з моменту їх проголошення.

 

         Прес-служба суду

 

         Дозволяю публікацію прес-релізу на веб-сайті суду

         Суддя Лубенського

         міськрайонного суду              _____________________    О.С.Алтухова

 

         22.03.2019 року