flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жінку визнано невинуватою у крадіжках та виправдано

30 березня 2018, 10:09

      29 березня 2018 року суддею Лубенського міськрайонного суду Полтавської області ухвалено виправдувальний вирок щодо обвинуваченої у скоєнні крадіжок.

     Органами досудового розслідування жінка обвинувачувалася в таємному викраденні чужого майна (крадіжках), вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб, які поєднані з проникненням у житло, тобто у вчиненні злочину передбаченого ч.3  ст. 185 КК України. 

      Як вказано у вироку суду: "Фактично обвинувачення ґрунтується лише на показах самої ж обвинуваченої, котрі вона дала на досудовому слідстві і від котрих вона в судовому засіданні відмовилась, мотивуючи тим, що покази, які вона надала на досудовому слідстві є неправдивими, вони писалися під психологічним тиском та під диктовку працівників поліції, бо декілька днів її та іншу обвинувачену працівники поліції тримали в одному із кабінетів Лубенського ВП.

      Стороною обвинувачення не надано суду будь-яких доказів, які б свідчили про причетність обвинуваченої до інкримінованих їй злочинів, зокрема: покази свідків, які були очевидцями злочинів, наявність слідової інформації в місцях вчинення злочинів, тощо. Отже, стороною обвинувачення не доведено об'єктивну сторону злочинів.

       Також, прокурором не доведено суб'єктивну сторону злочинів, тобто наявність умислу обвинуваченої на вчинення злочинів.

       Крім цього, з показів потерпілих, свідків, допитаних в судовому засіданні, з письмових доказів, які знаходяться в матеріалах кримінального провадження не вбачається причетність обвинуваченої до вчинення злочинів, передбачених ч.3 ст.185 КК України.

      Розцінюючи всі покази, як рівні в своїй доказовості, тлумачачи всі сумніви на користь обвинуваченої, відповідно до принципу презумпції невинуватості, суд вважає недостатніми покази обвинуваченої, дані останньою на досудовому слідстві, для встановлення вини в інкримінованих їй кримінальних правопорушеннях."

       Потрібно також вказати, що відносно одного підозрюваного у цих крадіжках відомості виділено органом досудового слідства в окреме кримінальне провадження, яке на даний час зупинено. А кримінальне провадження відносно іншої підозрюваної судом зупинено у зв'язку із розшуком останньої.

        Звернемо увагу, що вирок суду не набрав чинності і може бути оскаржений до Апеляційного суду Полтавської області через Лубенський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

         З повним текстом вироку можна ознайомитися на Єдиному державному реєстрі судових рішень за №539/1036/17.

Прес-служба суду