flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інфографіка Лубенського міськрайонного суду щодо кримінальних проваджень за вчинення крадіжки під час воєнного стану

23 лютого 2023, 14:14

З 24 лютого 2022 року Україна оголосила воєнний стан в зв'язку зі збройною агресією росії проти України. Це спричинило запровадження особливого правового режиму, який вніс певні особливості і при призначенні покарань особам, які вчинили кримінальні правопорушення під час воєнного стану. До 7 березня 2022 року, звичайна крадіжка майна вважалася кримінальним проступком і за неї передбачувалося покарання від штрафу в 17 тисяч гривень до обмеження волі з максимальним терміном в  5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб, з проникненням у житло, чи у великому, особливо великому розмірі – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

Зараз, у зв'язку з особливим правовим режимом, навіть звичайна «дрібна» крадіжка майна може мати більш серйозні наслідки і покарання може бути більш суворим. Нині, якщо особа вчинила крадіжку майна під час воєнного стану на суму більше 268 гривень 40 копійок, вона може бути засуджена за частиною 4 статті 185 КК України до позбавлення волі від 5 до 8 років.

Ці зміни у законодавстві відобразилися на кількості розглянутих кримінальних проваджень Лубенського міськрайонного суду за період з січня 2022 року по лютий 2023 року, що можна побачити у інфографіці.

Отже, ці зміни в кримінальному законодавстві України, свідчать про серйозний підхід до забезпечення національної безпеки в умовах воєнного стану та надають правоохоронним органам і судам додаткові інструменти боротьби з кримінальними правопорушеннями проти власності.