flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Лубенський міськрайонний суд інформує щодо надмірного рівня судового навантаження

20 січня 2022, 17:00

На сьогоднішній день Лубенський міськрайонний суд Полтавської області працює в умовах кадрового дефіциту суддів та надмірного навантаження на суддів та працівників апарату суду. В 2019 році, 2020 році, до грудня 2021 року фактично правосуддя здійснювало 3 суддів. З грудня 2021 року по даний час фактично правосуддя здійснюють 2 суддів при 8 посадах суддів за штатним розписом.

Наведемо статистичні дані щодо судового навантаження у розрізі 2021 та 2020 років.

В 2021 році на розгляді у суді перебувало 6122 справ і матеріалів, показник надходження середньомісячної кількості справ і матеріалів з січня по вересень 2021 року, які надійшли одному судді склав 170 справ і матеріалів, з жовтня 2021 року цей показник надходження середньомісячної кількості справ і матеріалів на одного суддю збільшився до 255 справ і матеріалів у зв’язку з закінченням відрядження судді Хоменка Д.Є.

В 2020 році на розгляді у суді перебувало 5385 справ і матеріалів, показник надходження середньомісячної кількості справ і матеріалів, які надійшли одному судді склав 150 справ і матеріалів.

Разом з тим, середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в 2021 році з розрахунку на одного суддю Лубенського міськрайонного суду складає 2083 справ і матеріалів. До прикладу в 2020 році показник середньої кількісті справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітному періоді з розрахунку на одного суддю місцевого загального суду по Україні становив 1047 справ і матеріалів.

Отже, на цей час у суді склалось непропорційне робоче навантаження на суддів та працівників апарату суду. Такий обсяг надходжень  на одного суддю на місяць неминуче призводить до порушення строків розгляду справ і матеріалів та зростання кількості справ та матеріалів, що перебувають на розгляді суду. Окреслена ситуація, яка склалась, перешкоджає призначенню та проведенню розгляду справ у визначені законом строки.

Зважаючи на те, що процедури конкурсного відбору суддів в Україні є довготривалими та затягнутими на роки, що не забезпечить призначення суддів на вакантні посади суддів в Лубенському міськрайонному суді Полтавської області у найближчий час.

Варто зазначити, що  суд вживає всіх можливих заходів для організації належної роботи суду в таких умовах. Головою суду за дорученням зборів суду неодноразово направлялися звернення щодо відрядження суддів з інших судів. До Лубенського міськрайонного суду були відряджені тимчасово на 1 рік судді Грузман Т.В., Хоменко Д.Є., але це тільки тимчасово поліпшувало ситуацію з судовим навантаженням.

Рівень навантаження судді є одним з основних факторів, які впливають на роботу суду. Фізичні можливості судді щодо розгляду справ протягом певного проміжку часу є об’єктивними критеріями, які мають відображення у модельному навантаженні на суддю. Перевищення розумного рівня навантаження на суддю створює передумови негативних наслідків для самого судді, у тому числі у формі виникнення підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності через порушення законодавчо визначених строків, а також негативного впливу на стан здоров’я внаслідок фізичного та морального виснаження. Через надмірне навантаження на суддю й учасники судових процесів відчувають його негативні наслідки у виді тривалого розгляду справ, невчасного виготовлення рішень тощо. Щоденне надходження невідкладних справ та матеріалів, в умовах надмірного навантаження на суддю, а також введення нових вимог у процесуальне законодавство в частині збільшення регламентації судового процесу та обов’язкового фіксування технічними засобами судових засідань при розгляді не лише справ, а й матеріалів, - є тими об’єктивними факторами, що не дозволяють судді забезпечити розгляд справ у строки, визначені законом.

Враховуючи вищевказане, просимо  з розумінням ставитися до зазначеної проблеми (тривалого розгляду справ, невчасного виготовлення копій судових рішень тощо), сподіваючись на те, що уповноважені державні органи вживатимуть необхідних заходів для заповнення вакантних посад суддів, зокрема і  в Лубенському міськрайонному суді Полтавської області.