flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області роз’яснює щодо видачі судових наказів про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення

02 серпня 2021, 14:46

        У зв’язку з виявленням зацікавленості мешканців міста Лубен та Лубенського району до видачі судових наказів Лубенським міськрайонним судом про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення, вважаємо за необхідне надати наступне роз’яснення.

       Так, наказне провадження - це самостійний і спрощений вид судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, зокрема і щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою про видачу судового наказу особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

         Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

         При цьому, судовий наказ є особливою формою цивільного судочинства, в межах якої суд позбавлений можливості додатково збирати докази та додатково з`ясовувати обставини правовідносин.

        З огляду на інформацію зазначену вище, роз’яснюємо, що в разі незгоди з винесеними судовими наказами про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення, жителі міста та району відносно яких винесені судові накази, не позбавлені права звернутись до суду із заявою про скасування судового наказу в порядку і строки визначені статтею 170 Цивільного процесуального кодексу України (боржник має право протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду). При подачі сплачується судовий збір в сумі 113 грн. 50 копійок. Зразок заяви про скасування судового наказу можна переглянути на веб-сайті Лубенського міськрайонного суду у розділі – «Громадянам» - «Зразки заяв» або безпосередньо в приміщенні суду.

      Окрім того, у випадку скасування такого судового наказу заявник (стягувач) має право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження, при цьому сума судового збору буде значно більшою (заява про видачу судового наказу – 227 гривень судового збору, позовна заява майнового характеру, яка подана юридичної особою 1,5 відсотки від ціни позову але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 2270 гривень). Стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві - пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.